Studentpresent – Tips på studentpresenter 2024

Att ta studenten är en riktig milstolpe för de flesta och är början på väg in i vuxenlivet. Även om gymnasiet förvisso inte är obligatoriskt känner de flesta att de är nu de är fria att själva välja om de vill fortsätta att studera eller ge sig ut i arbetslivet. Självklart är det här något som ska firas med en studentpresent! Nedan tipsar vi om studentpresent till kille eller studentpresent till tjej.

Se examenssmycken

Tips på studentpresenter från föräldrar, släkt & vänner:

1. Smycken

Pandora-armband

Ett studentpresent smycke är en vanlig gåva och passar lika bra till tjejer som till killar. Ett fint halsband eller armband som personen kan både bära och spara för att bli påmind om den härliga studentdagen. 

2. Resväska

Resväska

Det är många som väljer att ge sig ut på en resa efter studenten. Oavsett om det är en längre eller kortare resa är en resväska nödvändigt. Ge bort en resväska till studenten som du vet att en längtan efter resor.

3. Bestick

Bestick

Även om det är få personer som idag flyttar hemifrån direkt efter studenten så börjar förmodligen den tiden i alla fall närma sig. En uppsättning fina bestick till den kommande lyan är därför en bra studentpresent.

4. Elcykel

Elcykel

Kanske är det dags för första jobbet efter studenten, som inte alltid är så välbetalt. En elcykel kan vara ett perfekt transportmedel för att enkelt kunna ta sig till jobbet och även andra platser så billigt och effektivt som möjligt.

5. Mobiltelefon

Mobiltelefon

Underlätta lite i ekonomin genom att ge bort en mobiltelefon i studentpresent. Oavsett om personen ska påbörja första jobbet eller gå vidare till universitetet kan en uppgraderad telefon underlätta och kännas lite lyxigt.

6. Parfym

Parfym

En parfym är en present som oftast uppskattas vid de flesta tillställningarna. Du kan välja att köpa en parfym du vet att personen redan använder alternativt prova en helt ny doft du tror kommer passa och uppskattas.

7. Necessär

Necessär

Om personen vill ut och resa efter studenten kommer en necessär att behövas. Passa även på att fylla necessären med viktiga produkter i reseformat, så slipper studenten tänka på det när det kommer till packningen.

8. Kastrull & stekpanna

Kastruller set

Kanske är det snart dags att flytta hemifrån. Vissa saker till det första hemmet är roliga att köpa, men kastrull och stekpanna är sällen en av dem. Därför kommer det troligtvis bli en uppskattad studentpresent.

9. Trådlös högtalare

Trådlös högtalare

Sommaren efter studenten brukar vara en riktigt härlig tid. Kanske blir det en del häng utomhus och då kan en trådlös högtalare av bra kvalitet verkligen komma till pass och bli en uppskattad studentpresent.

10. Kaffekopp

Kaffekopp

Inget förknippas väl med vuxenvärlden lika mycket som kaffe. En kaffekopp för att välkomna personen in i vuxenvärlden efter studenten kan därför vara en av många roliga studentpresenter att ge bort. Köp gärna en personlig modell.

11. Smart watch

Fitbit

Teknikprylar brukar vara en uppskattad present för de flesta i den här åldern. Kanske har personen inte haft råd att köpa en smart watch tidigare? Då kommer studenten troligen att bli mycket glad för din present.

12. Presentkorg

Peeling

Om du har svårt att komma på en bra studentpresent kan du köpa en fin korg och fylla med olika saker du tror personen kommer att uppskatta. Det kan exempelvis vara olika hudvårdsprodukter och liknande.

13. TV-spel

Zelda

Om personen du ska fira tycker om att spela TV-spel eller datorspel kan det vara en bra studentpresent. Direkt efter studenten kommer personen förmodligen ha lite mer fritids och då kan ett spel vara kul.

14. Skor

Skor

De flesta ungdomar tycker om kläder och mode och ett par snygga skor kan därför bli en bra studentpresent. Tänk på att köpa med bytesrätt om du är osäker på vilken storlek personen har eller om modellen inte passar.

15. VR-glasögon

VR-glasögon

VR-glasögon är något de allra flesta tycker är roligt. Vill du ge bort en rolig studentpresent kan det därför vara ett bra alternativ. Köp gärna till ett spel också så att personen direkt kan prova den nya presenten.

Vad ger man i studentpresent?

Det finns många saker du kan ge i studentpresent. Något som kommer att avgöra valet av present är hur nära du står den som tar studenten. Exempelvis brukar en studentpresent från föräldrar se annorlunda ut än vad en studentpresent från till exempel en granne göra. Men det viktigaste är att studentpresenten är något som personen kommer att uppskatta, som med alla presenter.

En studentpresent blir ett minne och kan därför antingen vara något fint som påminner om dagen, exempelvis ett smycke. Men det kan också vara något praktiskt som personen verkligen kommer att ha nytta av. Till exempel basprodukter till ett hem, eftersom det första egna boendet kanske är i närtid. Eller en ny dator om personen ska plugga vidare på universitetet.

Personen som ska ta studenten vet troligtvis redan om att han eller hon kommer att få presenter. Därför kan du alltid fråga om det finns något särskilt som personen önskar sig i studentpresent. Står du inte studenten så nära, utan kanske är en vän till familjen kan du istället fråga föräldrarna om det finns något speciellt du kan köpa. Det är oftast bättre att fråga och köpa något som faktiskt kommer till nytta, än att lägga pengar på något som kanske inte används.

Ge en personlig studentpresent

Vid sådana där tillfällen som endast sker en gång i livet tycker många om att ge bort lite mer personliga presenter, än man annars ger vid till exempel en födelsedag. Det är inte helt lätt att komma på en personlig studentpresent, men ett bra tips är att de flesta presenter går att göra mer personliga. Du kan göra det genom att exempelvis gravera eller brodera in datumet för studentdagen.

Här kommer några tips på personliga studentpresenter:

  • Champagneglas med studentdatumet ingraverat.
  • Resväska med en personlig text broderad.
  • Ett smycke där det står “på studenten” eller liknande.
  • En necessär med personens namn på.

Ge en upplevelse i studentpresent

En studentpresent behöver förstås inte vara en sak, utan kan också vara en upplevelse. Upplevelsepresenter är något som de allra flesta brukar uppskatta. Men det gäller förstås att hitta en upplevelse som just den personen kommer tycka är rolig. En del ungdomar som precis har tagit studenten är riktiga våghalsar och älskar fartfyllda upplevelser, medan andra gillar lite mer lugna saker.

Tips på upplevelser i studentpresent:

  • Åka luftballong
  • Köra go-cart
  • Vara modell för en dag
  • Hoppa fallskärm
  • Gå på SPA
  • Paddla kajak

Ekonomisk hjälp som studentpresent

Vill du ge en lite annorlunda studentpresent kan du ge ekonomisk hjälp till något som personen drömmer om. Vill personen ta körkort kan du ge körlektioner i present. Vill personen ut och resa kan du antingen ge ett bidrag i form av pengar som du sätter in på personens konto eller köpa ett presentkort som gäller hos ett flygbolag exempelvis.

mors dag present tips